måndag 22 juni 2009

Bulls on parade


Efter mörkrets inbrott kommer dom fram och drar runt på stan och ställer till med oro. Inte bråkiga kids alltså utan (gasp!) klungor av feta fulla japanska businessmen.

Här verkar det inte finnas olika grader av berusning utan antingen är man nykter eller så är man helt enkelt helt jävla apfull. Tokigt full. Full till den grad att man har svårt att gå, stå eller andas.

I världens säkraste stad löper man således ingen risk att bli knivhotad av fjuniga mopedister, nej här är hotet istället att en snorfull elefant i kostym ska vingla in i en av misstag och döda en med blotta kroppsmassan. Eller andedräkten.

Den typiske affärsmannen i fyrtioårsåldern är stor som en friggebod, oklanderligt klädd och verkar ha för vana att varje kväll efter jobbet stanna till vid valfritt vattenhål och där dricka sig cirkusberusad på allsköns japansk sprit. Jag föreställer mig att det går till som när man tankar flygplan i luften och pressar in bränslet med tryckluft. Därefter följer den vanskliga hemfärden - en hasande zombie-promenad i oregelbundet zickzack-mönster med okänd destination.

Det finns två typer: the lone ranger, och buffelhjorden. The lone ranger är den som redan tagit farväl av sina kolleger och nu ensam kryssar omkring som en övergiven skuta på öppet hav med höga vågor. Buffelhjorden är chefspolarna som varit ute och krökat tillsammans och som under lite busiga former försöker dra sig till en gemensam tågstation. (Tänk sex sju Boris Jeltsin på efterfest.)

Jag vet inte vilken av typerna som är farligast att möta. The lone ranger har blicken i marken och rör sig i ett ytterst svårförutsett mönster. Attachéväskan svingas i cirklar mot den mörka kvällshimlen och i andra näven finns ofta ett hopfällt vasst paraply som det viftas omkring med i yviga pendelrörelser. Det är viktigt att påpeka att The lone ranger är fullständigt omedveten om sin omgivning. Uppenbara faror här är att bli pågången, att få en käftsmäll av väskan eller bli stucken i levern av paraplyet. Buffelhjorden å andra sidan utgör ju rent volymmässigt ett större hot fast brukar vara snäppet mer medvetna om verkligheten vi andra lever i, och om någon skulle falla inuti i hjordens kärna finns det alltid ett par tre bufflar som kan bromsa fallet och hindra en utomstånde från att krossas - givet att inte, gud förbjude, en tjock-dominoeffekt triggas. Då vore det fan kört.

1 kommentar:

Fredrik Mattisson sa...

Härligt inlägg! Kan jag läsa en bitter underton att du faktiskt åkt på däng av en slipbeklädd japan en mörk natt, eller är det bara funderingar?